Olle Josephson:Hur sku’ du skriva den här rubriken?

Den finländske nationalskalden Johan Ludvig Runebergs  bostad i Borgå med skyltar både på svenska och finska.
Den finländske nationalskalden Johan Ludvig Runebergs bostad i Borgå med skyltar både på svenska och finska. Foto: Jorma Valkonen/TT

Den som intresserar sig för det svenska språkets utveckling har mycket att hämta i ett nyligen utgivet tvåbandsverk om den finländska svenskans historia. Där blir det tydligt att det vi säger och skriver i hög grad är en samhällelig fråga. 

Olle Josephson
Publicerad
Annons

Finländsk svenska har funnits i över 800 år, men finlandssvenskan i 102. Så kan man med våldsam förenkling sammanfatta ett nyutkommet tvåbandsverk: ”Finländsk svenska”, med undertitlarna ”Från medeltid till 1860”, respektive ”Från 1860 till nutid”. 20 forskare har med Helsingforsprofessorn Marika Tandefelt som redaktör skrivit den finländska svenskans historia. De två volymerna avslutar det imponerande sexbandsverket ”Svenskan i Finland i dag och i går”, utgivet av Svenska litteratursällskapet (SLS) i Finland. Det ska genast sägas: för den som tycker om både samhällshistoria och språkhistoria och vill se sambanden väntar underbar läsning. 

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons