Pinsamt kul när Bert blir film igen

Det blir mycket kärlek och pinsamheter när tjejtjusaren Bert dyker upp på bioduken nästa år. SvD Junior besökte filminspelningen.

Nora Fernstedt
Publicerad
Julia, Hugo, Frank och Yussra spelar i den nya Bert-filmen. Foto: Ari Luostarinen

Hugo, Frank och Arvid svassar fram genom korridoren med hattar och solglasögon på sig. Scenen de repeterar utspelar sig i en av Berts drömmar och spelas in på en skola i Stockholm. Regissören Michael Lindgren ger skådespelarna instruktioner.

– Ni kommer in i en cool fantasi där högstadie-Bert är den coolaste killen i skolan. Fokus. Tre, två, ett. Varsågoda!

Filmen ”Berts dagbok” utspelar sig när Bert ska börja högstadiet tillsammans med sina kompisar Åke och Lill-Erik. Han blir genast förälskad i Leila, skolans snyggaste tjej. Men hon går i nian, och Bert bara i sjuan. Snart börjar planer smidas för hur Bert ska få Leila att lägga märke till honom.

Bert spelas av Hugo, som gör sin första långfilmsroll. Att spela in film är ofta mycket tuffare än man tror, säger han.

– Man kanske tänker, åh vad roligt att spela in en film och äta en massa godis! I stället sitter man jättelänge med en tom godispåse och får typ träningsvärk i armen. Men även om man jobbar hårt är det sjukt kul. Jag kommer aldrig glömma den här tiden, säger Hugo.

Så här ser det ut i kameran när filmen spelas in. Foto: Ari Luostarinen

Inspelningarna har pågått i en och en halv månad. När SvD Junior hälsar på är det bara några dagar kvar.

– Det roligaste har varit att lära känna så många nya människor. Det kommer kännas tomt att börja skolan igen, säger Julia, som spelar Leilas lillasyster Amira som går i Berts klass.

Den första tv-serien om Bert kom för 25 år sedan. Hugo, Julia, Frank och Yussra, som spelar stora roller i filmen, gillar den gamla serien.

– Den är skitrolig, men språket är annorlunda. Man fick säga saker som inte skulle vara okej idag, säger Frank som spelar Berts bästa kompis Åke.

Under åren har Bert-serien fått kritik, bland annat för att tjejerna i serien behandlas kränkande av killarna. Men det kommer att vara annorlunda nu när Bert görs om, berättar regissören Michael Lindgren.

– Det fanns en scen där Klimpen (skolans mobbare) går fram och tar en tjej på rumpan, och då gillar hon det för att han är så tuff. Men när Bert gör det funkar det inte. Hela den grejen känns väldigt omodern och det gör vi inte nu, säger han.

Emelie Henriksson, maskassistent, fixar till Franks (Åkes) frisyr mellan tagningarna. Foto: Ari Luostarinen

Men något som inte kommer förändras är att Bert ständigt hamnar i jobbiga situationer. I filmen finns en hel del pinsamma scener avslöjar skådespelarna.

– Det är det absolut roligaste, att sätta Bert i en jobbig situation. Han är väldigt stel, men har samtidigt bra självförtroende, säger Hugo.

– Min karaktär är inte så flamsig. När jag spelar mot Bert och han gör bort sig är det jättesvårt att hålla masken. Direkt efter tagningen garvar jag ihjäl mig, säger Yussra som spelar Leila.

Prova 10 nr av SvD Junior för endast 199 krjunior.prenservice.se
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons