Paradox: Överskott på vindkraft kan ge elbrist

Vindkraftverk som detta i Piteå har pressat priserna på el – men på bekostnad av att systemet är mindre stabilt när det inte blåser.
Vindkraftverk som detta i Piteå har pressat priserna på el – men på bekostnad av att systemet är mindre stabilt när det inte blåser. Foto: Helena Landstedt/TT

Elbrist i södra Sverige hotar, varnar flera experter. Billig el från norr kan inte transporteras i tillräckligt stor volym till resten av landet. Nu framförs krav på ett tillfälligt stopp för utbyggnaden av vindkraft i norr.

Mikael Törnwall
Publicerad
Annons

Elpriserna är historiskt låga. Men de är inte lika låga överallt. Det råder samtidigt rekordstora skillnader i elpriser mellan södra och norra Sverige. Vissa dagar har spotpriset på el varit mer än tre gånger högre i Malmö än i Luleå och Sundsvall. Det visar veckostatistiken från Energimarknadsinspektionen.

Konsultföretaget WSP varnar för att de låga priserna i norr paradoxalt nog kan leda till elbrist i södra Sverige. Anledningen är att de låga priserna minskar nödvändiga investeringar i ny kraft, även söderut där kraften behövs som mest.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons