ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Pollen eller covid-19 – så skiljer du symtomen

Pollensäsongen är i gång och det kan vara svårt att skilja symtomen med covid-19.
Pollensäsongen är i gång och det kan vara svårt att skilja symtomen med covid-19. Foto: Johan Nilsson/TT

Det kan vara svårt att avgöra om snuvan beror på en pollenallergi, covid-19 eller vanlig förkylning. Men det finns symtom orsakat av den nya coronaviruset som skiljer sig från pollenallergi och det är viktigt att söka vård vid rätt tillfälle.

Hanna Eriksson, Per Kudo, Johan Pehrson, Ebba Åstrand Raij
Uppdaterad
Publicerad
1 / 5

Pollenallergi eller covid-19?

En bild på coronaviruset, sars-cov-2. Foto: AP

Vid pollenallergi är de vanligaste symtomen vattnig snuva och nästäppa, nysningar, klåda i näsan, trötthet och röda, kliande ögon som rinner.

Vid covid-19 är de vanligaste symtomen feber, hosta, andningsbesvär, snuva, nästäppa, halsont, huvudvärk, illamående, muskel- och ledvärk, nedsatt lukt- och smaksinne och diarré.

De vanligaste förkylningssymtomen är i sin tur snuva, nysningar, nästäppa, ont i halsen, hosta och i vissa fall feber.

Eftersom symtomen på covid-19, förkylning och pollenallergi har flera likheter går det inte att utesluta covid-19 vid symtom. Endast ett test kan visa om man har covid-19 eller inte.

Källa: folkhälsomyndigheten och 1177 Vårdguiden

2 / 5

Hur ska jag tänka som pollenallergiker?

Pollenallergi kan förväxlas med covid-19. Foto: Janerik Henriksson/TT

Eftersom det är svårt att skilja symtomen vid pollenallergi från covid-19 är det viktigt att man vid minsta symtom som halsont, snuva eller lätt hosta stannar hemma.

Folkhälsomyndigheten uppmanar de med pollenallergi att medicinera som vanligt. Om man märker att medicineringen hjälper, att symtomen inte förvärras och man själv bedömer att symtomen sannolikt beror på allergi behöver man inte stanna hemma.

Tillkommer nya symtom som man inte kopplar till sin allergi eller om man får feber ska man testa sig och stanna hemma tills man har fått sitt provsvar.

Källa: Folkhälsomyndigheten och 1177 Vårdguiden.

3 / 5

Finns det behandling?

Det finns behandling mot pollenallergi, men mot covid-19 finns inget läkemedel mer än vaccin. Foto: Erik Nylander/TT

Det finns receptfria läkemedel för behandling av besvär vid pollenallergi. Målet med behandlingen är att man ska vara besvärsfri under hela pollensäsongen.

Mot covid-19 finns det vaccin, men inget godkänt läkemedel mot covid-19 i nuläget.

Den behandling som ges vid svårare sjukdom är inriktad på att stödja funktionen hos lungor och eventuellt andra påverkade organ.

Det pågår ett arbete, både internationellt och i Sverige, för att undersöka olika typer av läkemedelsbehandlingar.

Källa: Folkhälsomyndigheten och 1177 Vårdguiden.

4 / 5

När ska jag söka vård?

Vid andningsbesvär kan det vara bra att söka hjälp. Foto: Erik G Svensson/TT

De flesta som får pollenallergi behöver inte söka vård eftersom de receptfria läkemedlen oftast hjälper. Om de receptfria läkemedlen inte hjälper, man får andningsbesvär eller om ett litet barn har pollenbesvär ska man däremot kontakta en vårdcentral.

Vid covid-19 ska man också vara vaksam på andningsbesvär, så kallad dyspné, säger Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi.

Ansträngningsdyspné får vi alla i olika grad när vi rör på oss, men när du får svårt att andas även när du inte utför någon aktivitet kan det vara dags att söka hjälp.

– När du har vilodyspné, alltså att du är stilla men ändå känner att du inte får luft, då är det dags att söka hjälp. Innan dess behöver du oftast inte vård, säger Agnes Wold.

Hon tillägger att äldre personer är känsligare, vilket innebär att dessa kan behöva söka hjälp även vid mildare former av andningsbesvär.

Men feber, även någorlunda långvarig sådan, är inget man normalt behöver söka vård för, anser Agnes Wold.

Sjukvårdsupplysningen 1177 uppmanar sjuka personer som hastigt blir sämre att kontakta vården.

Om man har svårt att andas ska man omedelbart ringa 112.

Källa: Vårdguiden 1177

5 / 5

Hur skyddar jag mig?

Handhygien är A och O. Foto: Nora Lorek/TT

Folkhälsomyndighetens råd för att undvika att smittas av covid-19 eller smitta andra är att hålla avstånd till andra människor i offentliga miljöer, tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, nysa och hosta i armvecket, inte peta i ansiktet och att stanna hemma när man är sjuk.

Det är ofta svårt att undvika pollen eftersom de sprids med vinden. Däremot är pollenhalterna lägre på natten och tidig morgon, varav man kan passa på att exempelvis vädra eller träna utomhus under dessa timmar.

Andra saker man kan tänka på som pollenallergiker är att byta kläder när man har varit utomhus, skölja bort pollen ur håret innan läggdags och undvika kontakt med husdjur som har varit ute och fått pollen i pälsen.

Källa: Folkhälsomyndigheten och 1177 Vårdguiden

Mer från Startsidan