Nio skäl till dåliga beslut

I en artikel i Harvard Business Review listar konsultbjässen Zenger Folkman nio viktiga skäl till varför vissa fattar sämre beslut än andra.
Efter en totalt misslyckad produktlansering bestämde sig Zenger Folkman för att hitta ett svar på frågan ”Vad gör att folk med goda avsikter fattar usla beslut?”.
Klicka dig vidare för att läsa de olika skälen, med den allra mest skadliga olaten sist.

Publicerad
Annons

Om man inte vet om att ett beslut har fattats, eller inte förstår varför det fattats kan även ett bra beslut ge ett dåligt resultat, konstaterar artikelförfattarna. I studien bakom artikeln, som bygger på data som Zenger Folkman samlat in från utvärderingar av 50 000 chefer, har man hittat flera exempel på hur i grunden sunda beslut blivit till dåliga beslut på grund av bristfällig kommunikation.
Att kommunicera ett beslut, varför man fattat det och vilka konsekvenser det kan få är centralt för att det ska gå att genomföra på ett bra sätt, konstaterar artikelförfattarna,

Många av dagens företag och organisationer är tekniskt avancerade och inte ens den bästa av ledare kan ha tillräckligt med teknikkunskap för att förstå alla delar av organisationen. Det blir lätt ett problem om chefen helt förlitar sig på andras kunskap och expertis utan att kunna tillföra ett eget perspektiv. Om chefen saknar ens grundläggande kunskap kan de inte avgöra om ett beslut är fantastiskt eller fasansfullt.
Enligt artikelförfattarna har de bästa cheferna djupgående kunskap om det område de är ansvariga för.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons