Värnpliktsnytt JO-anmäler chefer i Försvaret

Tidningen Värnpliktsnytt JO-anmäler en dåvarande ställföreträdande chef vid Must, militära underrättelse- och säkerhetstjänsten. Mannen ska ha försökt att efterforska källa samt vägrat lämna ut handlingar i strid med två av Sveriges grundlagar. ”Oacceptabelt. Vi måste definitivt höja ribban, säger Försvarets informationsdirektör Staffan Dopping till SvD.se. Tidningen har även flera JO-anmälningar mot chefer inom Försvaret på gång.

Alexandra Hernadi
Publicerad
Annons

Enligt Ulrika Häggroth, chefredaktör för tidningen Värnpliktsnytt är anmälningen bara den första av flera som planeras. Flera av tidningens medarbetare ska under en längre tid ha stött på anställda i Försvaret som tvingats till tystnad av överordnade, samt chefer som efterforskat källa när reportrar ringt upp.

– Det är skrämmande att en myndighet vars främsta uppgift är att främja demokrati och yttrandefrihet har anställda som hanterar medier på det här sättet. Vi har fått samtal från värnpliktiga som ringt upp och varit ledsna efter att de blivit utskällda av överordnade. Ibland har de handlat om så okomplicerade frågor som vad de tycker är roligast med att göra lumpen, säger Ulrika Häggroth till SvD.se.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons