Skolsegregation lever kvar i USA - 50 år efter lag Inte mycket har hänt sedan HD avskaffade rasdiskriminering

Publicerad
Annons

Washington Ett halvt sekel har gått sedan USA:s Högsta domstol fastslog att rassegregeringen i skolorna var olaglig. De omstridda försöken att ”bussa” elever dog ut och i dag går barn ur minoritetsgrupper ofta i segregerade - och sämre - skolor.
Gårdagens datum, den 17 maj, är för alltid inskrivet i de amerikanska historieböckerna. Det var då, för 50 år sedan, som domslutet ”Brown mot skolstyrelsen” avgjordes i Högsta domstolen. Det blev inledningen till den bitvis våldsamma folkrörelsen för svartas medborgerliga rättigheter.

Den 7-åriga Linda Brown i Topeka i Kansas var den lilla flicka som blev symbol för skolsegregeringen och sedan för dess avskaffande. HD:s förste svarte ledamot, Thurgood Marshall, tillhör också de namn som förekom i målet 1954 som utraderade orden om ”åtskilda men likvärdiga” om de förhållanden som rått sedan slutet av 1800-talet.
Dessvärre är det en ganska dyster bild som målas upp när skolansvariga och samhälls- debattörer jämför hur det såg ut på 1950-talet och i dag. Drygt
två tredjedelar, eller ungefär lika stor andel som då, går i en skola där minoritetselever utgör majoriteten.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons