ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Sluta grubbla!

TÄNKANDET ÄR TVEEGGAT Som människa har du fått en unik förmåga att tänka. Grattis! Samtidigt är du att beklaga. Tänkandet leder oss ofta fel, separerar oss från kropp och känslor, och kan i sig bli en plåga, tvångsmässigt, galet. Enligt nya psykologiska rön förvärrar du ofta dina inre problem om du försöker tänka ut en lösning.

Anders Haag
Publicerad
Annons

I kön fram till kassan på järnvägsstationens pressbyråkiosk lägger jag märke till ett av exemplaren av Homo sapiens. Stressen strålar ur hennes panna. Huvudet rör sig knyckigt då blicken irrar mellan tv-skärmen som upplyser om avgående tåg och den lugna expediten bakom disken. Köns långsamma rörelse framåt tycks ha en omvänt proportionell effekt på den stressades motorik.

Hon har tre väskor att hålla reda på, ett godiskrävande barn i vänster hand och en mugg rykande hett kaffe i den högra. När hon är nära kassan får någon okänd tanke henne att vrida på sin ­högra hand – med ödesdigert resultat. Det svartbruna kaffet i muggen plaskar ned på golvet och bildar en skamlig pöl.

Laddar…