Att odla sin trädgård

Alla vill ha sin egen lilla kökstäppa. Det gröna intresset har aldrig varit större. Trots kristider satsar villa-ägare mer än någonsin tidigare på att inreda ute, och Moderådet lanserar påpassligt en trendguide för trädgården. SvD har besökt designern Jan Rundgrens imponerande kolonilott och gallrat fram årets bästa trädgårdsböcker.

Agneta Ullenius
Publicerad
Annons

Först ser vi inget annat än hertiginnan av Marlborough. Men så är hon också förföriskt nyutslagen med skimrande regndroppar på de korsettrosa, svulstiga kronbladen. Hon är en trädpion och en av de allra mest omhuldade skönheterna i Jan Rundgrens kolonilott på Kungliga Djurgården i Stockholm. Stans äldsta koloniområde, som han gärna påpekar.

Med blicken riktad mot allt spännande som kommer upp ur den regnmättade jorden, dröjer det länge innan det uppenbaras att hans täppa ingalunda är en spatiös sak om sisådär sju olika trädgårdsrum, utan egent- ligen bara två små odlingslotter sammanslagna via en järnbåge i vilken fyra olika sorters spaljérade äppelträd svingar sig upp. En plantsamlares trädgård är det. Onekligen. Här finns solbrudar och agapanthus från hela världen, ett 30-tal olika funkior, minst lika många lungörter och en uppsjö av spindeldagliljor.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons