Nytt ränterace efter plötslig höjning

Bankernas höjning av bolåneräntorna nyligen är den första sedan hösten 2011. Det visar SvD Näringslivs genomgång av flera bankers bolånehistorik. Nordea går mot strömmen - och lämnar räntorna oförändrade. Ett strategiskt val i den allt hårdare bolånekampen.

Publicerad
Annons

”Flera banker höjer räntan”, var en rubrik som figurerade i slutet av förra veckan, men som inte hade setts till på länge. Tvärtom har bankerna successivt sänkt sina räntor under en lång period. Senast storbankerna höjde räntan var hösten 2011. För SEB:s räkning är förra veckans höjning av tremånadersräntan den första höjningen sedan november 2011, då banken höjde räntan till 4,62 procent. Sedan dess har den Wallenbergkontrollerade banken i omgångar sänkt räntan 21 gånger i rad till bottennoteringen 2,93 procent i maj.

I förra veckan var det totalt tre storbanker, plus de mindre SBAB och Länsförsäkringar, som höjde sina räntor. Några, som Swedbank och Handelsbanken, höjde bara de långa bundna räntorna. Swedbank har alltså fortfarande inte höjt sin tremånadersränta sedan hösten 2011, då den steg med 5 punkter till 4,35.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons