Världens äldsta investmentbankir

105-ÅRIG FINANSMAN. Aktiemarknaderna slår bakut. Den amerikanska ekonomin svajar betänkligt. Och den europeiska skuldkrisen galopperar vilt. Visst finns skäl till oro men det rör sig inte om någon egentlig upprepning på Den stora depressionen. Det hävdar i alla fall världens äldsta investmentbankir, snart 106 år gamle Irving Kahn.

Publicerad
Irving Kahn – 105-årig finansman.

Irving Kahn – 105-årig finansman.

Foto: LINUS SUNDAHL-DJERF
Irving Kahn – 105-årig finansman.

Irving Kahn – 105-årig finansman.

Foto: LINUS SUNDAHL-DJERF
Annons

NEW YORK I en något för stor kostym och alldeles för stora glasögon smyger han upp bakom skrivbordet på ett sätt som oundvikligen drar liknelser till en uggla. Irving Kahn, som är världens äldsta investmentbankir, bryr sig inte nämnvärt om det. Snarare lägger han fokus på den genuina nyfikenhet som han bär med sig, att diskutera August Strindberg och att vara enormt tillmötesgående.

Fram till för bara något år sedan tog den New York-födde Irving Kahn varje dag bussen de 20 kvarter söderut som skiljde hans hem och kontor åt. En dålig rygg har tvingat honom att slopa de vanorna, men alla de andra håller han plikttroget fast vid. Precis som vanligt har därför Irving Kahn stigit upp klockan 07.00 den här morgonen för att ta sig till sitt kontor – sedan många år tillbaka en bedårande men liten hörnvariant på 22:a våningen på ansedda Madison Avenue. Trots sin extremt höga ålder – Irving Kahn fyller 106 år på måndag – är han på inget sätt en nickedocka i Kahn Brothers, en investmentfirma som förvaltar 700 miljoner dollar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons