Stamtänkandet har funnits överallt

Stamtänkande har förekommit i alla tider och på alla platser. Det skriver professor Per Bauhn i ett svar på Inga Brandells artikel ”Svepande resonemang om ”stamtänkande'”.

Publicerad
Annons

Vad jag pekade på i min artikel om nyårsövergreppen i Köln är en motsättning mellan två sätt att tänka om individ och samhälle, där stammens sätt att skapa social sammanhållning ställs mot stadens. Jag gjorde mycket tydligt att det jag kallar stamtänkande saknar koppling till en bestämd etnicitet eller religion och att det förekommer och har förekommit överallt i världen. Stamtänkande finns i såväl fornnordiska ättsamhällen som Hells Angels.

Icke desto mindre tappar Inga Brandell snabbt viljan att läsa vad som står i min text inför lusten att höra till de rättänkandes skara, på jakt efter något som andas ”unkna delar av europeisk historia”. Hon vill göra en poäng av att Ibn Khaldun talar om alla samhällen. Men så gör även jag. Hon vill tillvita Ernest Gellner att han identifierar stamtänkandet med ett ”muslimskt samhälle”. Men vad Gellner studerar och skriver om är traditionella stambaserade muslimska samhällen, inte muslimska samhällen i allmänhet. Han kontrasterar heller inte muslimska samhällen mot icke-muslimska. Islam är gemensam religion för såväl stam som stad i den region han studerar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons