För stort fokus på långtidsarbetslösa

Allt krut har lagts på de långtidsarbetslösa men vi måste få ett större fokus på den grupp som inte behöver lika stora stödinsatser. Bästa sättet att minska långtidsarbetslösheten är att se till att tillflödet stoppas, skriver Helena Skåntorp, Lernia.

Publicerad
Lernia kan som statligt bolag  inte ha som norm att kriti­sera sina ägare. Men då vårt uppdrag är att få folk i jobb, måste vi ta till orda när den möjligheten 
hotas, skriver Helena Skåntorp, vd och koncernchef.

Lernia kan som statligt bolag inte ha som norm att kriti­sera sina ägare. Men då vårt uppdrag är att få folk i jobb, måste vi ta till orda när den möjligheten hotas, skriver Helena Skåntorp, vd och koncernchef.

Foto: CAMILLA VEIDE
Annons

Valet 2014 kommer att handla om jobben och utbildningen. Eftersom dessa frågor utgör Lernias kärnområden är det förstås i grunden positivt att så sker. Ändå är det med blandade känslor jag ser valets huvudfrågor utkristallisera sig. Det är sällan ett område hamnar i mediefokus därför att verksamheten går och mår bra. Och det finns anledning att fundera över svensk arbetsmarknadspolitik. Den fungerar inte särskilt väl. Det finns, i en fundamental mening, anledning att tala om ett politiskt misslyckande. Samtidigt har Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg sagt att det skulle ta sex till sju år att göra Arbetsförmedlingen till en modern och effektiv organisation. Det duger inte. Vi har inte den tiden.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons