Annons

”Det kan bli bitcoins dödsstöt”

Den virtuella valutan bitcoin är omskriven och debatterad.
Men hur mår egentligen framtidens betalningsmedel, och vilka steg måste den ta för att slutligen accepteras som en vedertagen valuta?

– Om det är något som saknas och som valutan behöver för att kunna fungera effektivt som betalningsmedel, så är det stabilitet, säger Johan Javeus, SEB:s chefsstrateg.

Johan Javeus, SEB:s chefstrateg.

Johan Javeus, SEB:s chefstrateg.

Foto: SEB
Johan Javeus, SEB:s chefstrateg.

Johan Javeus, SEB:s chefstrateg.

Foto: SEB
Johan Javeus, SEB:s chefstrateg. Foto: SEB

Bitcoin dök upp i finanskrisens spår 2009 och har varit en outsider i valutasystemet. Som en virtuell valuta, utan förankring och kontroll av någon centralbank har den helt stått utanför alla system. Värdeutvecklingen på valutan har varit en skakig resa, det finns investerare som gjort klipp på att spekulera i valutan och det finns de som åkt på rejäla smällar i försök att tolka valutans framtida utsikter.

I dag används valutan främst av investerare som hoppas på att den ska stiga i värde. Men så har det inte alltid varit.

– Från början var det entusiaster som tyckte att det var nytt och intressant och något som man kunde prova. Det var inte dyrt heller från början, säger Johan Javeus, SEB:s chefsstrateg.

– Ingen visste vad de var värda egentligen. Den första riktiga transaktionen med bitcoins gjordes 2010 och bestod av att en person i Florida annonserade på ett webforum att han var villig att betala 10 000 bitcoins för två pizzor. En annan person antog erbjudandet och såg till att Pizzorna levererades och fick därefter bitcoinen i utbyte. Idag kostar 10 000 bitcoins nästan 19 miljoner svenska kronor så sett i backspegeln var det rätt dyr pizza.

Ett krav för att en valuta ska kunna fungera är det finns en begränsning av hur mycket av valutan som kan finnas på marknaden. Antalet bitcoin som finns är i teorin begränsat till cirka 21 miljoner stycken.

– Eftersom det finns en begränsad teoretisk mängd så är det klart att värdet kan gå upp väldigt mycket, om efterfrågan på valutan i framtiden skulle öka för att den blir mer spridd och används av fler. Det är den utvecklingen de som investerar i bitcoins idag hoppas på. 

Men det anonyma betalningsmedlet har fått utstå en hel del kritik.
Själva kärnan i valutans popularitet är att den just är anonym och inte går att spåra.
Det kan också vara en av de största nackdelarna för valutans framtid, enligt SEB:s chefsstrateg Johan Javeus.

– Jag tror att det kan vara en lika stor nackdel som fördel att den inte kontrolleras av någon myndighet eller stat. Det finns ett problem när det inte finns någon Riksbank som agerar ankare till en valuta, för att garantera stabilitet, säger han och fortsätter resonemanget:

– För att kunna använda en valuta för att köpa varor och tjänster, så måste du kunna lita på att valutan håller sitt värde. Bitcoin har varit föremål för gigantiska fluktuationer, upp och ner. Och det tror jag är den största anledningen till att folk har svårt att se det som ett betalningsmedel i dag utan snarare ser bitcoin som en investeringstillgång man hoppas ska stiga i värde. 

Och den andra frågan som är avgörande för framtiden är hur valutan ska kontrolleras, enligt Javeus.

– Det måste på sikt finnas en juridiskt klargjord status för valutan. Vanliga valutor som ingår i banksystemen har fördelen att de transaktionerna kan spåras så då vet man var pengarna tar vägen, det är viktigt inte minst för rättsvårdande myndigheter, så att valutan inte används för pengatvätt eller knarkaffärer. Den här typen av kontroller är omöjliga att göra med bitcoin i dag och därför finns det frågetecken för om stater kommer att tillåta bitcoin att växa som betalningsmedel. Om man inte löser detta så kan det bli dödsstöten för en valuta som bitcoin, men där är vi inte än.

Det positiva med valutan som lyfts fram är enkelheten i att göra en överföring på nätet.

– Det som utmålats som fördelar med valutan är att det går fort att göra transaktioner, du kan göra en betalning i dag som är framme sekundsnabbt hos mottagaren även om personen sitter på andra sidan jordklotet. Det underlättar handeln över gränserna. Att skicka pengar via traditionella banksystem tar inte jättelång tid, men det tar ändå några dagar.

Vad tror du om bitcoins framtid?

– Det vore helt fel att idag räkna ut den, men för att den ska överleva så måste man som sagt klarlägga den juridiska statusen för valutan.
Sen tror jag att man måste få till en reglerad marknad för de företag som håller på med bitcoin. Det kommer vara nödvändigt av många olika skäl, inte minst konsumentskydd, om valutan ska kunna bli riktigt spridd i framtiden.

Fotnot: SEB handlar inte eller accepterar Bitcoin som betalningsmedel.

Annons
Detta är en annons från SEB, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.