Träning gör gott ända ner på cellnivå

Bente Klarlund Pedersen är professor, forskare och löpare.
Bente Klarlund Pedersen är professor, forskare och löpare. Foto: IBL

Danska professorn Bente Klarlund Pedersen kallar åldrade immunceller ”senila”. De är förvirrade och har svårt att hitta rätt i kroppen när de ska bekämpa bakterier som anfaller. Bästa försvar: Motion. Forskaren Rickie Simpsons nya studie visar att vältränade personer har färre dysfunktionella celler i sitt immunsystem.

Maria Carling
Publicerad
Annons

Bente Klarlund Pedersen är professor, forskare och löpare. Nästan varje dag joggar hon en tur Köpenhamn. På söndagarna skriver hon krönikor om hälsa och svarar på medicinska frågor i danska tidningen Politiken. Så sent som i förrgår, på Lucia- dagen, skrev hon om maratonlöpning och hävdade att löpare som ofta springer långt är exceptionellt friska. Det visar en studie som hon och hennes forskargrupp gjort nyligen. Det är dags att avliva myten om att det är farligt att springa så mycket, menar hon.

Det verkar som om professor Klarlund lever som hon lär. Vid sidan av löpningen är hon en internationellt känd forskare vid Centrum för inflammation och metabolism vid Rigshospitalet i Köpenhamn och har i många år forskat om immunsystemet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons