Rysk seger i Boutfallet

Det var laddat i rättssalen i Bangkok igår när ödet för världens mest kända vapenhandlare skulle avgöras. Ett sus av besvikelse hördes från de amerikanska åhörarna när domaren förklarade att Viktor Bout inte kommer att utlämnas till USA.

Bertil Lintner
Publicerad
Annons

Skiljelinjerna var lika skarpa som under det kalla krigets dagar när en thailändsk domstol tog upp fallet med den ryske vapenhandlaren Viktor Bout. De amerikanska åhörarna satt till höger om domaren medan de ryska satt till vänster. Lägren utbytte bara några isande blickar under de två timmar det tog att redogöra för händelserna som ledde till Bouts gripande i mars förra året. När domslutet kom hördes ett sus av besvikelse bland amerikanerna, medan ryssarna kramade om varandra.

Bout, som hade förts in i rättegångssalen med kedjor kring anklarna och iklädd fångkläder – orangefärgade shorts och t-shirt, såg lättad ut. Han log och gjorde segertecknet mot de thailändska och utländska reportrar som fanns på plats. Hans fru Alla Bout grät av lycka och sade att hon var glad men förvånad över domslutet. Amerikanerna var lika förvånade – av helt andra anledningar. En talesman för den amerikanska narkotikapolisen DEA sade att han var ”besviken och förbryllad”. USA har nu 72 timmar på sig att överklaga beslutet. Om så sker stannar Bout i häktet ytterligare en tid medan ärendet behandlas. Om inte så sitter han redan nästa vecka på flyget till Moskva.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons