Analys

Andreas Cervenka:Sämsta läget för självmål

Andreas Cervenka

En lägenhet på Narvavägen kan gå till historien som Sveriges dyraste bostad någonsin. De 26 miljoner kronor Nordea betalar är växelpengar jämfört med vad den redan kostat banken i skadat anseende. Självmålet kommer i sämsta tänkbara läge.

Andreas Cervenka
Publicerad
Annons

Finansminister Anders Borg och Nordeas styrelseordförande Björn ”Nalle” Wahlroos delar inte alltid åsikter men i alla fall ett intresse. Båda gillar att jaga. I går gjorde Anders Borg fullständigt klart att årets jaktsäsong på storbanker inte är över. Långt därifrån. Uppmaningen till missnöjda Nordeakunder att ta ut sina pengar och tacka för sig är en skarpladdad salva riktad direkt mot Björn Wahlroos och hans redan famösa uttalande förra veckan där han avslöjade en hemlig dröm om att chockhöja Nordeachefen Christian Clausens lön.

Finansministern var svartklädd och bister när han i går mötte pressen. Och visst fanns det all anledning att lämna Hawaii-skjortan och skämten hemma: Italien är på väg att köra i diket och riskkapitalister åderlåter den svenska statskassan på välbehövliga miljarder mitt framför ögonen på honom. Ändå såg Anders Borg argast ut när Nordea kom på tal. Han är nämligen inte bara finansminister utan även enligt egen uppgift en engagerad bankkund. Det är ingen höjdarkombination. Som finansminister vet han att eventuella förluster i Nordea och andra storbanker riskerar att hamna i hans knä. Och när minister Borg för att krångla sig ur denna tvångströja ställer högre krav på bankerna svarar de med att köra över kunden Borg. Som sådan förväntas nämligen han och alla andra tyst acceptera kassa fonder och usla räntevillkor och snällt fortsätta att finansiera skyhögt satta vinstmål.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons