Radikalhögerns viktigaste tal har gått obemärkt förbi

Ungerns premiärminister Viktor Orbán, i mitten, med den ungerske parlamentarikern Zsolt Nemeth och den rumänsk-ungerske EU-parlamentarikern Laszlo Tokes vid Bálványos sommaruniversitet och studentläger.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán, i mitten, med den ungerske parlamentarikern Zsolt Nemeth och den rumänsk-ungerske EU-parlamentarikern Laszlo Tokes vid Bálványos sommaruniversitet och studentläger. Foto: Szilard Koszticsak/AP

Medan Sverigedemokraterna skapar massiva debatter växer ungerska Fidesz utan riktigt motstånd. Det ungerska fallet lär oss att radikal högerpolitik numera inte begränsas till radikala högerpartier. Den liberala demokratin hotas i hela Europa, skriver statsvetaren Cas Mudde.

Publicerad
Annons

Förra månaden höll Ungerns premiärminister Viktor Orbán ett tal som var det mest betydande för den radikala högern i Europa på flera decennier. Kanske har du inte hört talas om det, eftersom reaktionerna har varit minst sagt blygsamma. Medan mycket mindre viktiga uttalanden har lett till stor uppståndelse i den politiska och offentliga debatten, blev Orbáns tal vid Bálványos sommaruniversitet och studentläger knappt uppmärksammat av journalister och politiker. Detta trots att det innehöll påståenden som detta:

”Med andra ord, vad som står på spel i dag är Europa och det europeiska sättet att leva, överlevnad eller utrotning av europeiska värden och nationer – eller, för att vara mer precis, deras förvandling bortom all igenkännlighet. Frågan nu är inte bara vilket slags Europa vi ungrare vill leva i, utan om Europa som vi känner det alls kommer att överleva.”

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons