Recension

Min röst skall nu komma från en annan plats i rummetMakabert innehåll på lyrisk prosa

När de fem seriemördarna möts diskuterar de förstås offer och metoder, men de delar också andra erfarenheter och berättar om sina liv. Fyra är autentiska mördare, den femte har Lotta Lotass diktat fram. Kanske vill hon skriva sig fri från sin egen fascination, funderar Eva Johansson.

Publicerad
Annons

Det har gått knappt fyra månader sedan Lotta Lotass roman ”skymning:gryning” utkom, en suggestiv och andlöst vacker meditation över människans vandring på jorden. Men denna produktiva författare är redan aktuell med en ny roman, den sjätte i ordningen, en fantasi om fem seriemördare i ett amerikanskt ökenlandskap
Min röst skall nu komma från en annan plats i rummet inleds med en mytologiskt färgad skapelseberättelse. I bibliskt lyriska bilder låter Lotass ett landskap växa fram, där människan långsamt träder in som erövrare och tämjare av naturkrafterna. Men det är också en plats där ”människa har ätit människa” och ”marken har druckit blod och ånger.” Vi befinner oss i sydvästra USA, i Nevada och Arizona. Hooverdammen byggs, Las Vegas växer fram, de svampformade molnen från atombombssprängningarna fyller horisonten.

Detta tecknande av själva spelplatsen avbryts då och då av inskjutna parenteser där författaren gläntar på dörren in till det egna skrivrummet för att kommentera och fundera över det vi just fått läsa. ”Jag hittar inte det jag letar efter”, kan hon skriva, eller ”Här måste jag tillfoga mer”. Det är ett intressant grepp men leder egentligen inte någonstans, och parenteserna upphör också så snart bokens faktiska handling tar vid, om man nu alls kan tala om en handling.
Liksom praktiskt taget allt Lotta Lotass har skrivit vilar även denna bok på omfattande faktakunskaper och en fast dokumentär grund, och hennes förmåga att krama hisnande poesi ur de torraste av fakta är lika häpnadsväckande som alltid.
Men det romanen främst vill berätta om är de fem seriemördarna, och hur suggestivt Lotass än skriver om tämjandet av Coloradofloden, slumptalsgeneratorer, neon eller provsprängningar får hon aldrig riktigt ihop det ena med det andra. Den historiska och geografiska bakgrunden får ingen verklig betydelse för bokens egentliga ämne.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons