Svårnavigerat när Reinfeldt tar över

Ekonomisk kris i Europa och resten av världen. Det är den verklighet Fredrik Reinfeldt ska förhålla sig till och hantera när Sverige blir ordförandeland i EU andra halvåret 2009. Därför ska man inte ha stora förväntningar på omfattande förändringar under det svenska ordförandeskapet, menar EU-experten Sebastian Kurpas. Kan Sverige skänka unionen lite stabilitet i en instabil tid är det bra nog, säger han.

Uppdaterad
Publicerad
ILL: ANDERS NEDERHOED
Foto: ILL: ANDERS NEDERHOED
Annons

En knapp månad efter valet till EU-parlamentet tar Sverige över ordförandeskapet i EU efter Tjeckien. Då blir det statsminister Fredrik Reinfeldts uppgift att lotsa unionsskutan förbi hinder och problem. Det kan bli svårnavigerat och kommer att kräva ett fast grepp runt rorkulten.

Innan Sverige tar över ska medborgarna i EU:s 27 medlemsländer rösta om sammansättningen av det nya EU-parlamentet. När väljarna har sagt sitt ska parlamentet formeras och börja arbeta. Det sker hösten 2009. Processen med att få parlamentet på plats gör att Sverige som ordförandeland får kort tid på sig att driva fram lagstiftning på EU-nivå, eftersom parlamentsledamöterna ska säga sitt om lagarna.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons