Vaccinering mot cancer försenas igen

Vaccineringen mot livmoderhalscancer försenas ytterligare. Ännu en gång överklagas landstingens upphandling och hundratusentals flickor får vänta på sitt vaccin. Därmed väntar en ny domstolsrunda.

– Vi börjar närma oss en gräns där det finns flickor som inte hinner få det här skyddet innan de får infektionen och därmed löper en lite ökad risk att få cancer, säger Anders Tegnell som är avdelningschef vid Socialstyrelsen, till TT.

Publicerad
Annons

Turerna runt 250 miljoners-satsningen att vaccinera som det från början hette alla 11–12-åriga flickor i årsklass fem och sex har varit många och i det närmaste obegripliga. Nyligen meddelade Sveriges kommuner och landsting (SKL) att upphandlingen var klar och att den kraftigt försenade vaccineringen med HPV-vaccin skulle kunna starta i oktober.

Men i dag kom beslutet.
På DN debatt meddelar läkemedelsjätten Glaxo Smith Kline (GSK) att man överklagar upphandlingen. På Dagens Nyheters debattsida skriver företrädare GSK att de på detta sätt fördröjer en angelägen vaccination, men hävdar att deras vaccin Cervarix ger ett bättre skydd än konkurrenten Sanofi Pasteur MSD:s Gardasil. Dessutom anklagas SKL för att ha brutit mot upphandlingslagen genom att frångå sina egna kriterier.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons