Rika filantroper skänker allt mer

De vill skapa ett bättre samhälle. Med världsmästarna i filantropi Bill Gates och Warren Buffet i spetsen blir kapitalisterna som skänker pengar till välgörenhet allt fler även bland svenskar. De drivs av viljan att göra skillnad, på sitt eget sätt och under sin livstid, men också av fåfängan att bli ihågkomna för någonting varaktigt.

Hanna Dunér
Publicerad
Annons

”Den som dör rik, dör i skam.” Det är den förre ABB-chefen Percy Barnevik som i en intervju citerar den amerikanske superkapitalisten JP Morgan. Innan han dog skänkte han sina pengar till välgörenhet. Kanske vill Barnevik med sitt livsprojekt Hand in Hand bli jämförd med JP Morgan, eller polera upp bilden av sig själv, eller så vill han, likt många andra, göra skillnad.

I ansvarstagandet och hållbarhetens namn sköljer en våg av givmildhet över hela Europa. I fjol drevs den i USA av multimiljardärerna Buffet och Gates kampanj The Giving Pledge, där de uppmanade världens miljardärer att ge bort halva sin förmögenhet. Den nya filantropivågen har även nått Sverige.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons