ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Recension

Moderne Zeiten. Die Sammlung. 1900-1945

Tomrum hjälper oss att se

MODERNT Tysk konst från första halvan av 1900-talet får en gedigen presentation på Neue Nationalgalerie i Berlin. Inte minst viktiga är luckorna efter konst som förstörts eller försvunnit under Tredje riket och världskriget.

Katarina Wadstein MacLeod
Uppdaterad
Publicerad

Få samlingar är lika märkta av platsens historia som på Berlins museum för modern konst. Fram till oktober i år får man se den första delen som visar i huvudsak tysk konst till och med andra världskriget. Uppföljningen kommer i en andra utställning med efterkrigstidens konst.

Trots att det finns mycket att säga om tiden och många verk att visa så får man i den första, ganska stora salen i lugn och ro börja med en enda målning av Lotte Laserstein, den tyskjudiska konstnären som flydde till Sverige och levde resten av sitt liv i Kalmar. I hennes Kväll över Potsdam ser vi en grupp män och kvinnor äta middag på en terrass med utsikt över Potsdam, den plats där museet ligger idag. I målningen möter vi moderna intellektuella berlinare, året är 1930 och den allvarliga stämningen sätter tonen för resten av utställningen.

Laddar…