Humor överraskar hjärnan

I morgon lördag är det ett sju timmar långt komikermaraton på Långholmen, Skrattstock. Vad händer i hjärnan när vi tycker något är roligt? Varför börjar vi gymnastisera magmusklerna i märkliga sammandragningar när vi hör något kul? Hur ska man egentligen definiera humor, och varför uppstod den? Karin Ström reder ut begreppen.

Karin Ström
Publicerad
Annons

Författaren E B White sa en gång ”Att analysera humor är som att dissekera en groda. Få människor är intresserade och grodan dör”. Trots detta känner sig allt fler neurobiologer manade att försöka förstå vad som händer i vår hjärna när vi skrattar åt ett roligt skämt. Ett centralt problem inom all humorforskning, som hittills mest uppstått inom vetenskaper som sociologi, lingvistik, filosofi, antropologi och psykologi, är förstås att komma överens om vad humor är.
Det finns många former av humor - situationskomik, galghumor, ordvitsar, fars, ironi, bajshumor - och frågan är ifall dessa bearbetas av samma strukturer i hjärnan eller inte. De flesta forskare är i alla fall överens om att överraskning är ett element som finns med i de flesta sorters humor, och så gott som alla experiment inom humorforskningen baserar sig på Immanuel Kants inkongruensteori.
Inkongruens betyder missförhållande, och denna teori menar att humor är en process i två faser. I den första fasen blir vi överrumplade av något vi inte
väntade oss, något som inte stämmer, något vi upplever som ologiskt och opassande - en inkongruens. I nästa fas införlivar vi det oväntade med den tidigare givna informationen och skapar en ny betydelse av händelsen eller berättelsen. Som i skämtet ”Do you believe in clubs for children? - Only when kindness fails”. Efter den andra repliken måste vi tolka om den första.

Annons

Vad händer då i hjärnan när vi lägger upp ett gapflabb? Vad är det som gör att man känner sig så glad? Ett forskarteam på Stanford University gjorde nyligen en studie där de mätte aktiviteten i olika delar av hjärnan på personer medan de tittade på skämtteckningar, och sedan gjorde samma sak med skämtteckningar vars roliga poäng hade tagits bort.
När forskarna studerade vilka delar av hjärnan som aktiverats av de roliga teckningarna men inte av de poänglösa fann de att flera olika delar av den vänstra hjärnhalvan satte igång att jobba - dels ett område som tros ha hand om upptäckten av missförhållande, dels ett område som tros stå för
förståelsen av den plötsligt förändrade meningens betydelse, och dels ett område som när det vid ett annat tillfälle stimulerades elektriskt gav upphov till skratt och leenden i en patient.
Ett fjärde område som satte igång att jobba - och detta skedde i både vänster och höger hjärnhalva - var det dopamindrivna belöningssystemet, samma system som kickar igång när vi tar knark, lyssnar på vår favoritmusik, har bra sex eller tuggar i oss schweizernötchoklad.
Ju roligare försökspersonerna tyckte att skämtteckningarna var - de fick poängsätta dem från 1 till 10 - desto mer jobbade belöningssystemet, med hjärnkomponenten nucleus accumbens i spetsen.
En femte hjärnkomponent som aktiverades var amygdala, som är involverat i produktionen av flera positiva och negativa känslor. Denna hjärndel sågs också aktiveras i ett annat experiment gjort på Dartmouth College i USA, där man lät försökspersoner titta på avsnitt av Seinfeld och Simpsons medan man scannade deras hjärnor. Man tittade dels på vilka delar av
hjärnan som lyste upp under tiden mellan det att skämtet levererats och personerna började skratta, och dels när de skrattade åt skämten. Det visade sig att helt andra delar av hjärnan aktiverades under förståelsefasen jämfört med under skrattfasen - det verkar alltså som om förståelsen av skämt och njutningen av skämt sker på skilda ställen i hjärnan.
Amygdala var en av de strukturer som lyste upp under själva skrattfasen, och eftersom denna del av hjärnan skickar rikligt med nerver till minnesstrukturer som hippocampus och alltid är aktiv när emotionellt laddade minnen skapas, spekulerade forskarna i att det kanske är amygdalas förtjänst att vi minns saker som är roliga mycket lättare än saker som inte är det.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons