Banbrytare nådde toppen

Chanda Kochhar, som tidigare i år tog över som vd på Indiens näst största bank, ICICI, har blivit utsedd av amerikanska tidningen Forbes till den 20:e mäktigaste kvinnan i världen. I Indien är Chanda Kochhar numera en förebild för kvinnor som siktar mot toppen. SvD Näringsliv har träffat henne i Bombay.

Uppdaterad
Publicerad
Chanda Kochhar ser det som ett priviliegium att få sig vackert på jobbet. ”Jag kan inte tänka mig något bättre plagg än en sari”, säger hon.

Chanda Kochhar ser det som ett priviliegium att få sig vackert på jobbet. ”Jag kan inte tänka mig något bättre plagg än en sari”, säger hon.

Foto: KARIN LUNDBÄCK
Annons

Nyheten att en indisk storbank för första gången skulle få en kvinnlig vd skapade en hel del rubriker i indisk affärspress. Bland finansvärldens män i mörka kostymer sticker Chanda Kochhar ut som en exotisk fågel i sina färgstarka saris och gnistrande juveler. Samtidigt var utnämningen inte oväntad. Chanda Kochhar kom till det finansiella institutet ICICI som management trainee 1984, var med och startade ICICI Bank tio år senare, och har sedan dess sett både banken och den egna karriären växa med raketfart.

När SvD Näringsliv träffar henne i Bombay har det gått ett halvår sedan hon flyttade in i vd-rummet på tionde våningen i bankens glänsande högkvarter men hon har inte haft mycket tid att njuta av sin lilla takträdgård, komplett med vattenfall, gräsmatta och blommande buskar. Chanda Kochhar är känd för att arbeta i princip jämt och hon säger att det var länge sedan hon gjorde någon distinktion mellan tid för arbete och privatliv.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons