”För tidigt utesluta koppling mellan mobil och cancer”

Cancerframkallande eller inte. Rönen kring mobiltelefonens strålning är många och olika. Torsten Augustsson på Strålsäkerhetsmydigheten tycker att föräldrar ska uppmana sina barn att använda handsfree.

Alma Yttergren
Publicerad
Annons

I den studie som presenterades av Journal of the National Cancer Institute idag drar forskare slutsatsen att barn som använder mobiltelefon inte löper större risk att drabbas av cancer. Det strider mot vad Världshälsorganisationen (WHO) gick ut med för en månad sen. WHO gick då emot sina tidigare riktlinjer, om att det finns för lite forskning för att kunna säga något om mobilstrålningens risker, till att uppge att mobilanvändning kanske kan öka risken för vissa typer av hjärntumörer.

De senaste åren har många studier presenteras. De flesta har pekat på att strålning från mobiltelefoner inte skulle vara farligt, men att det är svårt att säga vad det kan innebära för risker på lång sikt. Strålsäkerhetsmyndighetens rekommendation är sedan flera år att använda handsfree vid samtal, samt att ha mobilen några centimetrar från kroppen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons