Vinlyx handlar inte bara om pengar

DYRA DROPPAR. På måndag är det åter dags för nya viner på Systembolaget. Denna gång handlar det om lite exklusivare viner i mindre kvantiteter.

Jens Dolk
Publicerad
Annons
Foto: JUREK HOLZER

Vad är ett exklusivt vin? Är det ett lyxigt vin och är det i så fall priset som avgör?

För mig, jag vet att jag är lite bortskämd, får ett vanligt vin kosta mellan 80 och 110 kronor. Om jag ska lyxa till det kan det få kosta upp till en femhundring, men det är sällan jag går däröver. Ligger priset över femhundra kronor för en flaska vin är priset snarare satt efter tillgång och efterfrågan samt kändisfaktorer än kvalitet.

Naturligtvis kan även sådana viner vara trevliga att dricka någon gång. Vi dricker ju inte bara med munnen utan även med huvudet, viket kan ge en extra dimension till upplevelsen. Att få möjligheten att dricka ett vin som är berömt och görs i begränsad upplaga är naturligtvis en härlig upplevelse, och då brukar det ju kosta därefter.

Annons
Annons

Men egentligen har lyxigt vin inte med priset att göra. Det är ju upp till var och en att bedöma vad som är lyxigt. Det lyxiga tycker jag ligger inte i priset utan i att det är något utöver det vanliga – något som man kanske inte unnar sig normalt.

Någonting utöver det vanliga kan ju också betyda annorlunda. Att inte slentrianmässigt ta den gamla vanliga chardonnayn som brukar stå där på hyllan till höger i Systembolaget, utan att faktiskt medvetet välja någonting lite speciellt. Det vita vinet NovaSerra, som presenteras här nedan är ett utmärkt exempel. En ovanlig druva från ett ovanligt område med samma namn – Greco di Tufo. Vinet görs i Kampanien i Italien, strax öster om Neapel. Det kostar lite extra, men inte skjortan, och ger genom att vara unikt en lyxig och speciell drickupplevelse.

Lyx är också att göra det oväntade. Att öppna en halvflaska champagne en vanlig tisdag är ett bra knep att få en vanlig dag att bli betydligt roligare och lite lyxigare. Överaska någon där hemma redan nästa vecka med en flaska Raoul Collet Carte Noire Brut, 129:-, Champagne, Frankrike, 7777.

Systembolaget har vinerna för alla dessa tillfällen. Det finns viner i det ordinarie sortimentet som, förutom att de då och då byter årgång, alltid är tillgängliga. Därutöver finns det så kallade exklusiva tillfälliga sortiment som kommer i begränsat antal flaskor, och oftast är lite dyrare.

På måndag, den 1 mars, lanserar Systembolaget 63 viner i denna kategori och priserna går från 119 kronor för den billigaste, en röd Côtes du Rhône, till 499 kronor för en roséchampagne. Här nedan hittar du mina sju favoriter bland dessa – att öppna vid de där speciella tillfällena. Men skynda, det finns bara mellan 360 och 1200 flaskor av varje sort.

Annons
Annons

7 goda lyxiga viner

Loimer

259:-, 2008, Österrike, 95786, Vita Friska & Fruktiga, Torra, Kan lagras
Kanonvin. Fyllig, lite unken riesling-petroleumaktig och aprikosig doft. Höstäpplig, stram smak med avslutande grapeig syrlighet. Till mat.

Louis Roederer

499:-, 2004, Frankrike, 95967, Mousserande Viner, Rosé
Matchampagne, bra till fisk med gräddiga tillbehör. Ljus orangerosa färg, fyllig doft och smak av mogen röd äpplighet och blodapelsinsyrlighet.

NovaSerra

165:-, 2008, Italien, 95515, Vita Friska & Fruktiga, Torra

Spännande ovanlig druva – greco di tufo. Sötfruktig, druvig doft blandas med citrusfrisk grapeig syrlighet. Gärna till sötsyrlig mat.

Annons
Annons

Würzburger Stein

299:-, 2008, Franken, Tyskland, 95948, Vita Friska & Fruktiga, Torra
Till smakrika fiskrätter, gärna med gräddig citrussås. Stor, mogen sötaprikosig sval doft blandas med frisk syrlig smak.

Baigorri

199:-, 2005, spanien, 95400, Röda Kryddiga & Mustiga, Kan lagras
Härligt kraftfullt men balanserat vin. Okej att dricka ensamt men mår bäst ihop med mat. Mörkbärigt, kryddigt vin med fat och strävhet.

Pin

340:-, 2007, Italien, 95642, Röda Strama & Nyanserade, Bör lagras
Vin från Piemonte med härlig chokladton och sötsaftig mörk bärighet. Rejält torr och sträv smak som gärna får rundas av genom lagring.

Altos Las Hormigas

199:-, 2007, Argentina, 95988, Röda Fruktiga & Smakrika
Maffigt, mulligt vin som är gott att dricka nu. Mörk, mogen men sval plommonfrukt med kaffe- och chokladtoner och balanserad strävhet.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons