Schweiz armé rustar – oro för eurokrisen

Inköpen av 22 Gripen-plan är ett led i en upprustning som den schweiziska arméledningen ser som nödvändig i ett sönderfallande Europa. I en stor övning tränade nyligen armén och flygvapnet på att slå ned folkliga resningar och på att ta hand om flyktingskaror från närliggande länder, skriver den schweiziska nyhetstidningen Der Sonntag.

Anders Haag
Publicerad
Annons

Schweiziska armén, inklusive de 2 000 högsta officerarna, deltog nyligen i en stor övning kallad ”Stabilo Due”. I åtta städer i olika delar av det bergiga landet tränade infanterisoldater samt stridsflyg och specialstyrkor på ett särskilt riskscenario: ett Europa i kaos och sönderfall på grund av finanskrisen.

Der Sonntag skriver att soldaterna bland annat övade sig på att ta hand om stora skaror av flyktingar från närliggande länder som Grekland, Spanien, Italien, Frankrike och Portugal. Åtstramningspolitiken har bland annat i Grekland och Spanien lett till mer eller mindre våldsamma massdemonstrationer, och militärledningen utesluter inte möjligheten att regeringar faller i några av de mest krisdrabbade länderna och att det uppstår interna strider, som får folk att fly länderna.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons