En boom för dansk poesi

Den unga danska poesin är glödhet. Sverigeaktuella Asta Olivia Nordenhof tillhör en generation poeter som utmärks av allvar och politisk medvetenhet – och som faktiskt säljer böcker. Sverige har en hel del lära, skriver SvD:s Viola Bao.

Viola Bao
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Det har talats om ”generationsskifte”, ”lyrisk guldålder” och ”poesi-boom”. En ny generation poeter har de senaste åren kommit ut med en rad diktsamlingar som stöpt om det litterära fältet i vårt södra grannland. Medan poesiutgivningen i Sverige tycks bli alltmer marginaliserad för varje år, har diktsamlingar i Danmark det senaste året legat på bästsäljarlistor och tryckts i nyupplagor, blivit vitt spridda och lästa.

Yahya Hassan – vars omdebatterade debut ”Yahya Hassan” har tryckts i över 100 000 exemplar bara i hemlandet – utgör en viktig del i fenomenet, men den samtida danska poesins framgångar sträcker sig längre än så. Theis Ørntofts elegiska ”Digte 2014” från i våras sålde slut på första utgivningsdagen, och prisbelönta Asta Olivia Nordenhofs ”det enkla och det ensamma” är uppe i fjärde upplagan.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons