Recension

Torkel i knipaTorkel i knipa

Publicerad
Annons

Torkel i knipa är ännu ett exempel på att danskarna fortfarande fintar bort oss totalt när det gäller att göra film, även dataanimerad sådan. Årets trevligaste familjefilm skojar filmbolaget på affischerna, och förklarar sedan att begreppet i det här fallet innefattar våld, kärlek, järnrör, svek och pungsparkar.
En innehållsförteckning god som någon.
Huvudpersonen Torkel går i sexan och har liksom resten av sina medmänniskor långa, spaghettiben- och armar, spolformad kropp, stora stirrande glosögon och en mun full av tänder och grimasmöjligheter – själva animationen är väl kanske inte den mest estetiskt fulländade, men den är iallafall originell, och väldigt rolig.
Torkels värld ser ut som de ordinära mellanstadiebarnets. Han bor i ett rött mexitegelhus och har en kompis som är häftigare än han själv, en jobbig lillasyster som alltid ska hänga efter och ett par föräldrar som alltid grälar.

Allt flyter på som vanligt, tills en lördagkväll när hans mamma och pappa har fest, och klassens mobbare Sten och Saki kommer förbi och kräver att Torkel ska smuggla ut öl. Torkel har nämligen en farbror, onkel Stuart, som under sina dagar på böljan blå har lärt sig att svinga en bägare och veva fram ett par rejäla uppercuts.
Onkel Stuart tycker inte det är så noga vem han slår, så länge det finns en anledning. Men Sten och Saki blir inte överförtjusta och överger sitt främsta mobbingoffer, tjocka Doris, och ger sig på Torkel istället. Det börjar dyka upp mordiska meddelanden som ”du ska dö” överallt, men ingen, inte ens onkel Stuart som faktiskt extraknäcker för BRIS, orkar bry sig. Torkel är så rädd att han nästan får en psykos.
Regissörerna har fläskat på med så mycket anti-Disney som möjligt. Torkels mamma kedjeröker och är allmänt trashig, feta barn ramlar från femte våningen och blir till ketchup på skolgårdsasfalten, lärarvikarien sjunger solidaritetssånger om fattiga Quong i Thailand som äter sopor och får ont i baken när han träffar sin 45-åriga, tyska pojkvän – där fastnar skrattet lite i halsen, kan man skoja om allt?

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons