ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Recension

Swinging With Neighbours

Poetisk grannsamverkan

Swinging With Neighbours” kopplar ett imponerande grepp om samtida poesi i Sverige och Finland, och öppnar dessutom vägar till den danska, norska och ryska. Nätverkandet är på väg att förändra poesins villkor och former, konstaterar Jesper Olsson.

Publicerad

Det är inte roligt att förstärka klyschor. Men det samarbete, den cirkulation och det utbyte av texter och aktiviteter som tagit plats på den nordiska poesiscenen under de senaste åren kräver att beskrivas med ordet ”nätverk”. Småförlag, tidskrifter, sajter, bloggar i Danmark, Finland, Norge, Sverige kan kallas in som vittnen i en process, som är på väg att förändra den samtida poesins villkor och former.

Nu har också ett slags monument, eller, hellre, en omfattande plattform för detta skeende rests. Swinging With Neighbours är titeln på en monstruös volym på nära tusen sidor som i kombination med fyra dvd-skivor dokumenterar ett projekt initierat av Carl Dieker och Paula von Seth. De två reste hösten 2001 till Finland för att lyssna av det poetiska sorlet och sången på andra sidan Östersjön – och fem år senare utkommer en antologi och serie dokumentärfilmer som inte bara kopplar ett grepp om det svenska och finska, utan också öppnar vägar till danska, norska och ryska poesilandskap (med en liten avstickare till Kina, dessutom).

Laddar…