Recension

Memorandum. En berättelse med bilder.Sorgearbetets fasetter

TONSATT ”Memorandum” är ett kammarstycke uppfört i dödens väntsal, med bilder av författarens vän Adrian van Zyl, vars sista tid i cancer var själva upprinnelsen till boken.

Publicerad
Annons

I den svällande källa av information som kallas Wikipedia läser jag att den amerikanske statsmannen Dean Acheson en gång hävdade att ett memorandum skrivs inte för att upplysa läsaren om något, utan för att skydda dess författare. Det må så vara, men likt alla texter kommer också minnesanteckningen att undfly sin avsändares initiala avsikter.

Detta vet Johannes Frederik Wiid, berättare i Marlene van Niekerks nya märkliga prosabok Memorandum. Han anar det kanske inte när han sätter sig för att nedteckna vad som hänt honom, trots att han under sina trettio år som tjänsteman inom stadsplaneringen producerat mängder av dokument. Men han anar det nog när hans gummihandskförsedda händer i gryningsljuset, efter en natt vid skrivmaskinen, avlägsnar sig från tangenterna. Att skriva är inte bara att nedteckna något. Det är att förvandlas.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons