Lär dig tänka smalspårigt

Vad vi väljer att äta styrs av belöningssystemet, säger hjärnforskarna. För att växla in på smalare spår behöver vi förstå hur hjärnkemin blir till tankar som i sin tur styr vårt beteende. Idagsidan kontaktade psykologen Judith S Beck som hjälpt många överviktiga med hjälp av kognitiv terapi.

Maria Carling
Uppdaterad
Publicerad
Annons

”Å vad god den kakan ser ut”, registrerar hjärnan innan vi ens hinner tänka. Snart därefter dyker rationaliseringen upp: ”Jag förtjänar den, jag har ju tränat i dag”. Somliga av oss är mer receptiva för godsaker som bjuds, som vi känner doften av eller som vi får syn på. Har vi vant vårt belöningssystem vid regelbundna kickar är det starka hjärnkrafter som styr oss mot att bete oss på samma sätt dag efter dag. Vi är vana att äta när livet skaver lite och när det finns något att fira. Vi är experter på att intala oss själva att ”I’m worth it” eller ”Bara i dag”.

Men det går att skapa nya hjärnvägar har vi konstaterat i den här artikelserien. Vi har redan lärt oss att det går lättare om vi väljer mat som inte får blodsockerkurvorna att se ut som berg- och dalbanor. Nästa steg i processen, det som är fokus i dagens artikel, är att förstå vilka tankar som får oss att äta saker som vi egentligen inte hade planerat – och vad vi ska göra för att tänka på ett sätt som får oss att gå ned i vikt och hålla en lägre vikt livet ut. Det handlar inte bara om balansen mellan vad man äter och hur mycket man förbrukar. Att få ordning på mat- och motionsvanor rör i allra högsta grad tankar och känslor.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons