ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Reportage

Smutsigt spel när Göteborg förvandlas

Akbar och Shamsi Naemai ägde den nu rivna fastigheten, där de drev sin charkbutik. I boken beskrivs hur kommunala Älvstranden kämpade för att få bort dem. I dag är makarna Naemais verksamhet det enda av det gamla som finns kvar i området. ”Jag accepterar inte att bli bortskuffad hur som helst”, säger Shamsi Naemai som fick flytta med in i Nya Kvillebäcken.
Akbar och Shamsi Naemai ägde den nu rivna fastigheten, där de drev sin charkbutik. I boken beskrivs hur kommunala Älvstranden kämpade för att få bort dem. I dag är makarna Naemais verksamhet det enda av det gamla som finns kvar i området. ”Jag accepterar inte att bli bortskuffad hur som helst”, säger Shamsi Naemai som fick flytta med in i Nya Kvillebäcken. Foto: Katarina Despotovic

Gentrifiering framställs ofta som något självklart och ofrånkomligt. Enligt en ny bok är det tvärtom en medvetet styrd process. ”Den urbana fronten” lyfter fram cynismen när området Kvillebäcken i Göteborg förvandlades från småskaligt och enkelt till exklusiva kvarter för ”moderna människor”.

Elisabet Andersson
Publicerad

Ni har hört den förut. Berättelsen om konstnärer och hipsters som drar in, höjer statusen på ett område och bidrar till prisökningar och höjda hyror. Ni har sett listorna med olika tecken på att gentrifiering tagit över en stadsdel.

En butik med ekologiska barnkläder. En espressokedja. En våg av renoveringar.

Laddar…