ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

LCHF-dieten kan göra dig sömnig

Brukar du känna dig sömnig fast det är mitt på dagen? Det kan bero på typen av mat du äter, visar en ny amerikansk studie.

Publicerad
En diet rik på fett och fattig på kolhydrater kan göra dig sömnig och en fara för allmänheten, visar en ny studie. Foto: COLOURBOX

Forskarna fann att en hög fettkonsumtion hängde ihop med ökad trötthetskänsla dagtid, medan ett högt intag av kolhydrater associerades med ökad alerthet. Det fanns inget samband mellan proteinkonsumtion och trötthet eller alerthet.

Resultaten var oberoende av såväl försökspersonernas kön, ålder och BMI (body mass index) som deras totala mängd sömn och kaloriintag.

– Ett ökat fettintag har en direkt negativ effekt på alertheten hos i övrigt friska, normalviktiga vuxna, säger Alexandros Vgontzas, profes sor i psykiatri vid Penn State College of Medicine.

Försöksgruppen bestod av 31 friska och normalviktiga personer med normala sömnvanor i åldersspannet 18–65 som fick tillbringa fyra på varandra följande nätter i ett sömnlaboratorium. Man undersökte där även kostens inverkan på tröttheten.

– Det verkar som att en fettrik diet har en direkt negativ effekt på vakenheten, men även på personens funktionsförmåga samt den allmänna säkerheten, säger Vgontzas till Science Daily.