Fler skådespelare utan jobb i sommar

Sommartider är av tradition a-kassetider för teateranställda. Men säsongsarbetslösheten slår nu till allt tidigare, och de sommararbetslösa skådespelarna blir allt fler.

Publicerad
Annons

För de skådespelare och andra teateranställda som har turen att ha en fast anställning innebär sommaren välförtjänt semester med trygg inkomst. För många av dem som frilansar i teatervärlden återstår däremot inget annat än att anmäla sig till a-kassan när sommaren kommer.

– Många teatrar stänger i maj och juni. Då tar de anställdas kontrakt slut och det gör att de blir arbetslösa. Arbetslösheten nästan fördubblas på sommaren. Sedan har vi också många som studerar och som söker ersättning under sommaruppehållet, säger Barbro Andersson, chef för Teaterverksammas a-kassa, TAK.
En ny trend är att sommararbetslösheten slår till allt tidigare. Under januari månad har antalet teaterarbetare som fått arbetslöshetsersättning varit ungefär detsamma varje år under 2000-talet, runt 1 300-1 400. Siffrorna har sedan hållit sig kring den nivån under våren, så även i år.
Ökningen av antalet personer som tar emot ersättning har normalt infallit i juli. Eftersom det tar några veckor från att en person anmäler sig till
a-kassan tills att ersättningen betalas ut innebär det att ökningen av arbetslösheten skett i juni.
Men i år och förra året har ökningen av antalet ersättningstagare kommit redan i juni, vilket innebär att sommararbetslösheten numera slår till redan i maj. I juni 2001 var antalet ersättningstagare knappt 1 300, i år var de närmare 1 700, visar en sammanställning som Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, gjort på SvD:s förfrågan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons