Benny Haag gör det igen

Ola Johansson
Publicerad
Annons

INTE MER ÄN FULLT, TACK!
Boulevardteatern
Av och med Benny Haag

Han vankar av och an, söker liksom en entré till berättelsen, växlar några ord med publiken, verkar nervig och ber att få börja om. Kanske är det för att markera en distans till det känsliga ämnet, för att visa att monologen om alkoholism inte är självbiografisk. Så han börjar om i sagoform: ”Det var en gång”. Efter ett tag byts sagan mot andra berättarmanér. Och snart står det klart att själva denna tvekan inför berättandet är vad föreställningen handlar om: att fara med lögner och trick tills bara erkännandet återstår.
Efter åtskilliga hundra föreställningar av ”Ondskan” kan Benny Haag det här med monologer. Han tar scenen i besittning med kroppen som centralgestalt och med rösten och minspelet som ensemble. En stol räcker som rekvisita, en tiondels sekunds extra paus som scenbyte, ett vrängt ögonbryn som gestaltväxling.
Sagan handlar om pojken som vill vara sina hårt arbetande föräldrar till lags, trots faderns eviga fyllehistorier
med flaskan framför tv-n. När pojken blir yngling bjuder fotbollstränaren på sprit. När ynglingen blir man festar han runt på Gotland, med Lundells ”Jack” som förlaga. Sedan gifter han sig och får barn, och då har han redan gått över gränsen. Men hur han än försöker minns han inte när det hände, när han blev alkoholist.
Monologen vandrar successivt mot bekännelsens återvändsgränd, som nås i en gripande scen i sällskap med hustrun vid Mariapoolens alkoholmottagning. Haag övertygar här till den grad att hela teaterhändelsen dras samman i en gastkramande tystnad, så när som på några spridda snyftningar i publiken.
Passagen från livslögner till framtidslöften leder till tacksägelser till Gud. Det känns lite egendomligt att ha sett en individ kämpa och rädda sig själv och sin familj, bara för att sedan överlåta bragden till en absolut(ismens) högre makt.
Hur som helst är det en stark och gripande föreställning, som i dessa tider då debatten om alkoholen blir alltmer angelägen mycket väl kan bli en ny
långkörare för Benny Haag på teatrar och skolor runt om i landet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons