Hårdare krav för nyckelhålet

Nyckelhålsmärkningen på livsmedel görs om. Gränser för socker och salt införs, gränsen för fetthalt sänks. En del livsmedel tas bort helt och andra införs, enligt ett nytt förslag från Livsmedelsverket.

Annika Engström
Publicerad
Annons

Kunskaperna om matens hälsorisker och den allt intensivare debatten om främst sockrets skadeverkningar har fått Livsmedelsverket att se över hela sin nyckelhålsmärkning.
Bilden på det gröna nyckelhålet, som infördes 1989, har blivit en stark symbol för alla medvetna konsumenter och används gärna av livsmedelsproducenterna. Men i dag visar den bara att det är en vara med låg fetthalt och hög fiberhalt. Några villkor för salt finns inte alls och socker bara för frukostflingor.
Men det nya förslaget innehåller flera nyheter, berättar Livsmedelsverkets jurist Gunilla Henrysdotter, som in i det sista trimmar förslagstexten som ska skickas ut på remiss i morgon. Konsumentorganisationer och livsmedelsbranschen ska fundera och kommentera förslaget under sommaren.

Även folkhälsominister Morgan Johansson vill ha in sockret i nyckelhålsmärkningen, berättade han när han i går svarade på SvD-läsarnas frågor direkt på SvD.se.
Han pekar ut sockret som den nya boven till fetmaökningen hos barn och vuxna.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons