ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Olustkänsla är första steget till förändring

Publicerad

Förändra dig! Bli en ny människa! Ta tag i ditt liv!
Så här i början av året skriker veckotidningarna ut sitt budskap. Genom feta rubriker och löften om mirakelmetoder bombarderas vi med uppmaningar om att börja träna, ändra matvanor, lära oss att sätta gränser, få fart på sexlivet, skaffa oss mer utvecklande arbeten och börja meditera.
Det är lätt att dras med i förändringsstressen. För även om man känner sig någorlunda nöjd med sig själv och sitt liv så finns det ju alltid några laster som ligger och gnager på samvetet. Träning lär ju vara väldigt bra för det allmänna välbefinnandet och vem skulle inte vilja bli av med några extra kilo?
Även på ett djupare plan har förändringsvinden nått stormstyrka. I dag gifter och skiljer vi oss på löpande band (nåja, nästan), lever med egna barn ena veckan och andras barn andra veckan, går från projektarbete till vikariat till arbetslöshet till projektarbete igen. Inte konstigt att en och annan börjar känna sig lite utmattad - och förändringsobenägen!

– Omställningar frestar på. Grundförutsättningen för att en större förändring ska lyckas är att vi upplever den som absolut nödvändig. Annars är vi inte tillräckligt motiverade. Det blir heller inga varaktiga förändringar i det praktiska handlandet förrän vi på allvar har förändrat vårt tänkande. Endast med tankens kraft går det att bryta vanans makt, säger Inga-Lill
Valfridsson.

Laddar…