Hellre flottigt än flott på tallriken

OSMINKAD MAT. Samtidigt som käcka tv-kockar lockar stor­publik och klassiska kokböcker säljer som smör matbloggas det som aldrig förr under det sena 00-talet. Och när amatörer tillåts sätta sin prägel på matkulturen växer en ny estetik och ett obrytt gör-det-själv-förhållande till mat fram på nätet.

mirjam johansson
Publicerad
Annons

–Allt handlar om skapande och maten ger mig lika mycket som musik eller konst gör. Ibland blir det nästan som att vi pratar musik när vi lagar mat. Vi kan diskutera sötman i olika ingredienser i hertz.

Vi befinner oss på Island och sångaren Jónsi Birgisson i banden Jónsi & Alex och Sigur Rós vaknar till liv när intervjun växlar från musik till matlagning. Han och partnern Alex Somers är båda certifierade raw food-kockar och har valt att sprida sin passion genom hemmagjorda recepthäften och instruktionsvideor på nätet. Här syns popens världsstjärnor fumligt laga makadamiamos på sin bakgård. Jónsi Birgisson biter i en citron för att få ut ordentligt med vätska och paret diskuterar mängden persilja medan Harry Belafonte sjunger i bakgrunden.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons