En dimhöljd hjälte träder fram

Hundra år efter sin födelse fortsätter Raoul Wallenbergs öde att fascinera. Men trots minnesmonument världen över ges först nu en fördjupad bild av den svenske hjälten.

Spektra, TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Hittills är det fallet Wallenberg som hittat sin plats i historien. Framförallt utländska forskare och författare har ägnat kraft åt att skildra hans gärning i Budapest, där han i andra världskrigets slutskede räddade tiotusentals judar undan Förintelsen. Även hans försvinnande efter Sovjets gripande och om det politiska efterspelet har varit ett stort ämne. Personen Raoul Wallenberg har vi mindre kunskap om.

Från att ha varit en utländsk angelägenhet kommer nu två svenska storverk om Raoul Wallenberg. Ingrid Carlbergs 700 sidor långa ”Det står ett rum här och väntar på dig” tecknar en helhetsbild av Raoul Wallenbergs gärning och öde, inte minst hans familjs försök att få honom fri och den svenska rädslan för att ställa till bråk med Sovjet. Dessutom har Bengt Jangfeldt skrivit den första renodlade biografin om den svenske hjälten, ”Raoul Wallenberg - en biografi”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons