Recension
Tillbaka i högform
USA UNDER BUSH. Genom att skildra stort och ynkligt i en amerikansk medelklassfamilj belyser Jonathan Franzen det omvälvande decennium vi just har genomlevt. Det är känslan för det mänskliga som gör honom givande att läsa.
En amerikansk ”Krig och fred” för 2000-talet. Kanske var det en sådan Jonathan Franzen föresatte sig att skapa när han skrev ”Freedom” – fylld med blinkningar till Tolstojs mästerverk är den hur som helst. Den utkommer nästan tio år efter ”Tillrättalägganden”, boken som blev Franzens stora genombrott och som mer än någon annan roman kom att representera det brett upplagda och socialrealistiska berättandets återkomst i den amerikanska skönlitteraturen. Och som raskt delade upp läsarna i två diametralt motsatta läger: de som hyllade honom som romankonstens räddare i nöden och de som såg honom som en uppblåst besserwisser.
För några år sedan kom ”Den obekväma zonen”, en så tradig och självgod memoarbok att jag trots att jag tillhörde dem som uppskattade ”Tillrättalägganden” nästan var redo att byta sida.