Den befriade familjenDelat föräldraskap är den verkliga utmaningen

Josefin Olevik är journalist och föreläser regelbundet om journalistik på Poppius. Hon debuterade 2009 som författare med ”Campingland. En berättelse om flintastek, flukthål och förtältsromantik”.
Josefin Olevik är journalist och föreläser regelbundet om journalistik på Poppius. Hon debuterade 2009 som författare med ”Campingland. En berättelse om flintastek, flukthål och förtältsromantik”. Foto: Sofia Runarsdotter

Befrielse är ett tema i Josefin Oleviks bok om att skaffa barn genom insemination. Den som blir förälder på egen hand slipper kompromissa om sin roll. Snarare framstår tvåsamhet som den stora utmaningen, skriver forskaren Judith Lind.

Judith Lind
Publicerad
Annons

Den 1 april får ensamstående kvinnor möjlighet till insemination i Sverige. De kommer därmed att kunna få den fertilitetsbehandling som de tidigare har behövt åka till Danmark för att få. Josefin Olevik är en av de kvinnor som har blivit singelförälder genom besök på en dansk fertilitetsklinik. I boken ”Den befriade familjen” berättar hon om sina funderingar kring sitt beslut och de erfarenheter som ledde fram till det. Hon berör allt från barndomsupplevelser till stora kärlekar som inte lett till stabil tvåsamhet, och sin barnlängtan.

Men de personliga erfarenheterna utgör en mindre del i boken. Merparten av utrymmet i de åtta kapitlen ägnas istället åt det som skulle kunna kallas diskurserna kring det självvalda singelföräldraskapet – det som utgör förutsättningar och begränsningarna för det, det som kan beskrivas som konsekvenserna av det, argumenten för och emot det, på ett personligt och på ett samhälleligt plan. Och här vänder Josefin Olevik på en mängd olika stenar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons