ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Akut kris sätter ordförande på prov

Enligt det svenska ordförandeskapets planer ska paradfrågorna krisen och klimatet lyftas fram. Men istället kan regeringen precis som tidigare ordförandeskap tvingas hantera helt andra och akuta kriser.

Rolf Gustavsson
Publicerad
Annons

Varje ordförandeskap är framgångsrikt. Det är kutym i det hövliga offentliga umgänget mellan regeringarna i EU. Det utdelas alltid beröm på de avslutande presskonferenserna. Jag har aldrig hört talas om att någon öppet blivit underkänd. Även ett svagt ordförandeskap kan alltid peka på vissa framgångar eftersom en del av EU:s beslutsmaskineri maler på med automatik, oavsett vem som sitter som ordförande.

För omdömet om det svenska ordförandeskapet blir det avgörande hur långt man når i de två nyckelfrågorna: krisen och klimatet. Konkret gäller det att få på plats en gemensam europeisk lagstiftning för tillsynen av de finansiella marknaderna och att uppnå ett politiskt genombrott i de globala förhandlingarna i Köpenhamn i december. I båda fallen måste betydande svårigheter bemästras som ligger utanför det svenska ordförandeskapets kontroll.

Laddar…