Högtid för cognac

AVEC. Paradiset är blommigt och fullt av änglar. Då talar vi inte om platsen som det refereras till i Bibeln utan om cognacshusens paradis. Här skriver cognacsexperten Kristofer Scheiderbauer om den mytiska drycken och tipsar om vilken cognac som är bäst att välja till jul.

Publicerad
Annons
Kristofer Scheiderbauer som är cognacsexpert Foto: LARS PEHRSON

För en cognacsälskare är platsen nästan helig. Vi talar om stället där producenterna förvarar faten med sin allra äldsta cognac. Varför man kallar det för paradiset är oklart, men här vilar en blomdoft som enbart uppkommer hos en riktigt lagrad dryck. Ofta är drycken i faten en mansålder gammal och fylldes på av producentens farfar.

När dessa fat var unga, var de fyllda till brädden. Men idag är de inte ens halvfulla. Det beror inte enbart på att Maître de Chai (husets blender) varit där och nallat, det mesta anses nämligen änglarna tagit. Varje år dunstar 1–2 procent av tunnornas innehåll bort. Man kallar detta svinn för änglarnas andel.

I hela cognacsområdet motsvarar volymen som årligen försvinner mer än 20 miljoner flaskor. Det är 30 gånger mer än den totala årsförsäljningen av cognac i Sverige. Man skulle kunna tro att änglarna inte är särskilt populära hos producenterna, men det är precis tvärt om. Den naturligt långsamma avdunstningen är ett viktigt steg i processen som en god cognac måste gå igenom. Om man hoppar över detta steg spar man tid och pengar, men resultatet blir fränt och spritigt.

Annons
Annons

En cognac fatlagras som längst i 65 år, annars riskerar den att tappa för mycket i styrka och kan bli träskadad. När den är färdiglagrad tappas den på glasbehållare, så kallade damejeanner, eller buteljeras på flaska. Då stoppar man utvecklingen och åldrandet. En cognac som var 30 år när den tappades på flaska år 1900, är alltså 30 år än idag.

I Sverige var cognac den självklara avecen bland de välbärgade under 1800-talet. Mot slutet av 1870-talet ödelade vinlusen det mesta av vinodlingarna i Cognac. Som substitut började man i stället att dricka whisky runt om i världen. Även om odlingarna återhämtade sig efter några decennier, så har cognac aldrig riktigt återtagit sin tidigare position i Sverige – bortsett från runt jul då populariteten ökar. I december mer än fördubblas Systembolagets cognacsförsäljning till hela 73000 liter, jämfört med cirka 32000 liter i månaden resten av året. Även i andra länder, där man året runt dricker mer cognac, står cognacintresset på topp i juletid. Det här vet cognacshusen och gör därför speciella julblandningar. Tyvärr är de flesta av dessa svåra att få tag på i Sverige, varför jag har sammanställt en lista med sex mer lättillgängliga sorter som passar perfekt att avsluta det dignande julbordet med.

Cognac till jul

Annons
Annons

Château de Beaulon 

12 Ans (Fins Bois) 70 cl,
626 kr, 70316

Ett ekologiskt val. Fruktig doften med plommon, persika, mandel och kanel. Koncentrerad smak med tydlig citrus. Lång, aningen ekig eftersmak.

Cognac Frapin 

VSOP Cuvée Rare (Grande Champagne) 70 cl,
599 kr, 82625

Fyllig fruktig doft med honung, russin och ­vanilj. Komplex smak med vanilj och cederträ. God, blommig och ekig eftersmak.

Grönstedts XO

Christmas Cognac 2009 (Fine Champagne m fl) 50 cl,
399 kr, 1019802

Julcognac med söt doft av kanderad aprikos, fikon, kanel och apelsinskal. Smak av nöt, choklad och en spännande kryddighet. Lång muskotig eftersmak.

Louis Royer 

VSOP Force 53° (Fine Champagne) 50 cl,
537 kr, 74782

Alkoholstark med en doft av vitpeppar, lime och vanilj. Eldig smak med inslag av plommon, persika, kola och ek. Medellång, varm eftersmak.

Martell Noblige

(Borderies m fl) 70 cl,
589 kr, 89669

Mjuk, fruktig doft med inslag av vanilj, citrus och päron. Fruktig och balanserad smak med sandelträ och hasselnöt. Medellång, frisk eftersmak.

Otard

XO Gold (Grande Champagne m fl) 70 cl,
1189 kr, 80215

Oljig arom med lilja, kryddor, kanderad frukt och läder. Vinnande mjuk smak med inslag av hasselnötter, honung och kola. Lång eftersmak.

Köket@svd.se

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons