Recension

1Q84 del 1 och 2En orwellsk Harry Potter

JAPANSK SUCCÉ. Hjärntvätt, övervakning och tragisk kärlek är ingredienser i den underhållande trilogin ”1Q84”. Den bitvis magiska berättelsen får Fabian Kastner att spana upp mot natthimlen.

Fabian Kastner
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Haruki Murakamis 1Q84 är en värld i sig. Ett parallellt universum där allt är som i den vanliga världen, fast med tunnare väggar mot det mystiska och övernaturliga. Enda sättet att skilja den från verkligheten, som den skamlöst beblandar sig med, är att spana upp mot natthimlen. Där lyser ibland två månar.

Trilogin, vars två första delar idag utkommer på svenska, börjar med att den 30-åriga Tokyobon Aomame sugs in i den där världen på gränsen mellan melankolisk storstadsrealism, saga och fantasy. Hon döper den till 1Q84; en oöversättlig ordlek. I japanska öron låter det som 1984, som är romanhandlingens år med en blinkning till George Orwell: hjärntvätt, övervakning och tragisk kärlek är ingredienser också i denna skruvade historia, som egentligen bara är en barock turnering av två urgamla berättelsemotiv: kampen mellan gott och ont, och A möter B med förhinder.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons