Analys

Rolf Gustavsson:Sista varvet för Berlusconi

Rolf Gustavsson

Klockan ringer för sista varvet, skriver La Stampa i en kommentar till de tunga valförluster Silvio Berlusconi inkasserade i måndags. Logiken skulle kräva att Silvio Berlusconi nu förbereder sin avgång, anser Stefano Folli, Italiens skarpaste politiske analytiker i affärstidningen Il Sole 24 Ore.

Rolf Gustavsson
Publicerad
Annons

Även om Silvio Berlusconi medger att han lidit ett tungt nederlag så försäkrar han att regeringen fortsätter och att han skall tredubbla sina ansträngningar. Berlusconi litar på att alliansen med Umberto Bossi från Lega Nord håller och att regeringen sitter kvar mandatperioden ut, till 2013. Men Bossi uttrycker sig betydligt mer försiktigt och mångtydigt om framtiden. Bossi känner av ett missnöje i de egna leden med att behöva försvara Berlusconi.

Samtidigt med att Berlusconi brottas med de politiska problemen i regeringen fortsätter de juridiska processerna i Milano. I måndags gällde det åtalet för mutor (fallet Mills) och på tisdagen återupptogs åtalet för sexuellt utnyttjande av underårig och maktmissbruk (fallet Ruby). Berlusconi var frånvarande i båda rättegångarna och i fallet Ruby har man ännu inte kommit igenom de formaljuridiska procedurerna.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons