”Inga skäl att misstro de uppgifter vi fick”

För en dryg vecka sedan avslöjade SvD att ett nödsamtal på ryska föregick ubåtslarmet i Stockholms skärgård. Dagens Nyheter publicerar nu uppgifter som motsäger detta.– Vi har inte sett några skäl att misstro de uppgifter vi fick. Och det ser vi fortfarande inte, säger SvD:s chefredaktör Fredric Karén.

Försvarsmakten vill varken bekräfta eller dementera de nya uppgifterna, men säger samtidigt att den inte känner till ”Marinens underrättelsetjänst” som DN hänvisar till som källa.

Fredrik Mellgren
Publicerad
Annons

Det var den 18 oktober som SvD:s reporter Mikael Holmström avslöjade att ett nödsamtal på ryska föregick ubåtsjakten i Stockholms skärgård. När spaningarna inletts startade dessutom radiotrafik mellan en sändare i skärgården och en sändare i den ryska enklaven Kaliningrad, enligt uppgifter till SvD. Det kunde tyda på att det fanns en skadad rysk ubåt på svenskt vatten.

Nu påstår alltså Dagens Nyheter att det inte finns något nödsamtal som utlöste Försvarsmaktens nyligen avslutade operation. DN har begärt ut en kopia av ljudupptagningen. Dylika handlingar brukar dock hemligstämplas och när så sker lämnar myndigheten ut en så kallad besvärshänvisning. Men någon sådan handling har inte kunnat lämnas ut. Den existerar inte, enligt DN:s källa.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons