Det kostar att vara sanningssägare
Alla organisationer är beroende av människor som vågar ifrågasätta chefer, arbetsplatskultur och vedertagna sanningar. Företag som saknar människor som ständigt kritiserar och omprövar produkter och försäljningsstrategier stagnerar. Myndigheter som inte tolererar intern kritik riskerar att bli maktfullkomliga och ineffektiva. Chefer som inte får ärlig och kontinuerlig feedback från sina medarbetare får fatta beslut på otillräckliga grunder, vilket i längden skadar verksamheten.
I boken ”Sanningssägare eller karriärist. En bok om civilkurage” (Norstedts) intervjuar näringslivsjournalisten Margaret von Platen 14 så kallade
whistleblowers – det vill säga personer som uppmärksammar problem, fel eller oegentligheter inom den organisation där de arbetar. Det handlar om fall som den interna kritiken mot Lars Ramqvist i Ericsson, överste Ulf Henricssons offentliga kritik mot senaste försvarsreformen och de stora skandalerna inom Enron och Skandia Liv. Baserat på de 14 fallen konstaterar hon att visslarna ofta fått betala dyrt för sin kritik. Inte sällan blir de internt betraktade som besvärliga, negativa eller illojala, vilket kan leda till mobbning eller utfrysning. Många har mer eller mindre självmant lämnat sina organisationer, medan somliga blivit avskedade. För andra har karriären tagit tvärstopp.