Handelsavtalet klart efter dramatik inatt

NUSA DUA Så blev det klart till sist efter stor dramatik. WTOs historiska handelsavtal har godkänts på Bali. I ett känslomässigt tal inför hundratals delegater kallade WTO-chefen Roberto Azevedo avtalet för ”en ny morgon för WTO”.

Publicerad
Världshandelsorganisationen WTO:s generaldirektör Roberto Azevedo.

Världshandelsorganisationen WTO:s generaldirektör Roberto Azevedo.

Foto: SALVATORE DI NOLFI/AP
Annons

Klockan 4.26 i morse svensk tid skrevs handelshistoria i ett gigantiskt konferenscenter i Nusa Dua på Bali. Då enades till sist WTOs 159 medlemsländer om Baliavtalet som ska underlätta handel mellan länder och ge en skjuts åt världsekonomin. Avtalet höll i sista sekunden på att gå om intet efter att Kuba och några andra latinamerikanska länder blockerat en text som alla andra länder accepterat. Men under natten lyckades WTO-chefen Roberto Azevedo mirakulöst rädda Balipaketet. Då hade det redan dödförklarats två gånger tidigare efter en djup kris med Indien och förhandlingskollaps i Genève.

Utmattade handelsdiplomater var därför fyllda med enorm lättnad, glädje och stolthet när avtalet antogs tidigt i morse. Roberto Azevedo sade i ett känslomässigt tal att ”vi har för första gången kunnat leverera”. Vid ett tillfälle tackade han sin hustru Lele och brast han ut i gråt, troligen av extrem trötthet efter en veckas förhandlingar dygnet runt här på Bali.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons